In New Orleans is Fats Domino overleden. Dat meldt het lokale tv-station WWL-TV op gezag van zijn dochter. De muzieklegende was 89.

Al vanaf de vroege jaren 50 mengde hij invloeden uit de dixieland-muziek met rythm and blues en werd zo een pionier van gemakkelijk in het oor liggende rock-'n-roll. De doorbraak kwam er in 1955 met "Ain't that a shame".

1 jaar later volgde zijn grootste hit "Blueberry hill", en daarna scoorde hij nog met "I'm walkin" en "There goes my heart again".

Fats was een ambassadeur van zijn stad New Orleans. In 2005 was hij een paar dagen vermist na de orkaan Katrina. Fats Domino werd 89. 

Rock-'n-roll-legende Fats Domino stond bekend om zijn flamboyante pianospel en zijn wat lijzige uitspraak. Hij had grote invloed op de muziek uit de jaren 60 en 70. Zo inspireerde hij de Jamaicaanse ska-muziek en popsterren als Elvis Presley, Paul McCartney en John Lennon, die nummers van hem opnamen. "Zonder Fats Domino zouden de Beatles niet bestaan hebben", zou John Lennon zelfs hebben gezegd.

Fats Domino concerteerde verschillende keren in ons land o.a. in de telkens uitverkochte Kon. Elisabethzaal.

Friend Fats : een muziekmonument forever. (pp)